Намери хотел в BG

Поклоннически туризъм в Добринище

Религиозен туризъм

Религиозният туризъм е най-разпространеният сред алтернативните видове туризъм в целия свят. Както по света, така и у нас привържениците му са с обединени от общата идея, която е религията. Град Добринище има отлични условия за развиване на този вид пътуване. Поклонниците посещавайки градчето, ще могат да видят църквите „Св. Св. Петър и Павел”, „Успение Богородично” и манастира „Свети Пантелеймон”.
Историята на малкия по размерите си манастир „Свети Пантелеймон” започва от 1908г. През тази година Димитър Клечоров, от село Обидим, имал видение в съня си. На следващия ден, отишъл на мястото, което сънувал и точно под дървото, което трябвало да разкопае открил метален кръст, свещоливник и икона на света Богородица. Жителите на селото преценили, че в древността е имало манастир и решили да го изградят наново. Манастирът бил отворен през 1914 година. Малко по-късно била построена и стая в двора, за създателя му Димитър Колечеров. Той в течение на няколко години разширил и завършил храма. През следващите години, няколко стопани се грижили за святата сграда. От създаването му, до днес манастира не се е обитавал от монаси. Той е отворен за посещение през цялата година и е обявен за паметник на културата.
На няколко минути пеша от центъра на Добринище се намира църквата „Св. Св. Петър и Павел”. Тя е една от най-атрактивните забележителности в града. Обявена е за паметник на културата с невероятна архитектура. Построеният през 1835 година християнски храм е реконструиран през 1926 година и е изградена камбанария до него. Църквата е богата украсена. Най-ценен за нея е иконостасът с три входа, царските двери и частично резбовани позлатени пояси. Голямо внимание посетителите обръщат на десетте царски икони в църквата. Банската художествена школа взима дейно участие, като изографисва няколко малки икони. Интересът е обогатен през 1867 година с рисуван трон, а олтарът е нежно резбован. Църквата „Св. Св. Петър и Павел” е действащ и отворен за посетители християнски храм.
Друга важна, със значимо историческо минало, църквата в Добринище е „Успение Богородично”. Началната дата за построяването на християнския храм не е известна. Различните историци посочват и различни дати, като се започва от 1194, през 1494 и до най-скорошната 1684 година. Църквата е била разваляна няколкократно. Първото разрушение е било още по време на османското нашествие, след това е била опожарявана от гърците по време на Балканската война, заедно с цялото село Добринище. През 1980 година храмът е рухнал до основи. При всичките тези разрушения местните жители намирали сили и отново го построявали. Една каменна икона и други четири царски са останали като спомен от дългата история на църквата „Успение Богородично”.
 

Град Добринище има отлични условия за развиване на този вид пътуване.

уеб дизайн