Намери хотел в BG

Връх Вихрен

Информация за Пирин и връх Вихрен

Първенеца на Пирин планина е връх Вихрен. Неговата височина от 2914 метра го нарежда на второ място в България, веднага след връх Мусала и на трето на Балканите след Митикас в планината Олимп.

Пирин планина с нейния символ, връх Вихрен имали различни имена спрямо епохите и народите. Траките е кръстили Орбелос (Белоснежна), славяните първо Юденица (Самодивска), после Перин (Скали, или другото тълкуване е, че е обитавана от бог Перун), върхът до 1942 се е наричал Елтепе (Връх на бурите).

Още от създаването през 1962 година, върхът влиза в територията на националния парк. По късно, след 13 години е наречен национален парк Пирин. От 1983 година е поместен в списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО. В този резерват, с територия над 40 хиляди хектара се закрилят богатствата на България. Много, от който са в Червената книга на страната ни, а други в списъка със защитени и редки видове от световно значение. Растенията, който се срещат единствено в Пирин планина са 18 вида. Общият брой на висшите растения е над 1300. Животинския свят е също толкова богат, дори и под върха се срещат диви кози, птици и гризачи. От към растителност, условията около Вихрен не са добри. Това се дължи на мраморните скали, не позволяващи виреенето на друго освен лишеи и мъхове. Заради тази повърхност не се задържат никакви води и няма реки започващи от там. Малко по-надолу една, от емблемите на България намира своя апогей. Това е цветето еделвайс, растящо в местността Джамджиеви скали.

Климатичните условия на връх Вихрен и Пирин планина, са изключително динамични. Времето много бързо променя своята характер. До 3 метра достига снежната покривка, средните минимални температури са около минус 25, а максималните до 23 градуса целзий.

Връх Вихрен е един от най-трудните обекти от списъка със Стоте туристически обекта на България. Но си заслужава всяко усилие положено за покоряване на хилядника. Три са възможните маршрути за изкачването му, като един от тях е само за туристи с добър опит.

Пирин планина с нейния символ, връх Вихрен имали различни имена спрямо епохите и народите.

уеб дизайн