Намери хотел в BG

Информация за Банско

Банско

Небезизвестния зимен курорт Банско се намира на 6км от град Добринище. Именно тук е родното място на народните будители Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и поетът Никола Въпцаров.
Банско е разположено в подножието на Северната част от Пирин планина, с надморска височина от 927 метра. Река Гласне започва непосредствено преди курортното градче, разделяйки го на две части. Планинският климат и алпийския характер на Пирин планина позволява дългото задържане на снежната покривка.
През Банско минава и единствената теснолинейка в България от гара Септември до Добринище. Пътят на влака е изключително живописен и трае около 5 часа, с дължина от 125км. Изкуствено създадените тунели, мостове и спираловидни изкачвания впечатляват множеството пътници по тази линия. Съществува голям туристически интерес към този ЖП път. Уникалността в теснолинейката привлича множество туристи от страната и чужбина. Работи всеки ден, с по няколко курса в посока.
Националния природен парк Пирин е един от трите защитени паркове на България. Неговото начало започва близо до курортния град Банско. На територията му се намират природните резервати Баюви дупки - Джинджирица и резерват Юлен. Джинджирица е един от най-старите за България и е включен в списъка на ЮНЕСКО, като биосферен резерват.
В курорта има над 75 километра ски трасета. За начинаещи са 35%, за напреднали 40%, а за професионални скиори и сноубордисти 25% от пистите. Най-високата начална точка за ски спускания е на 2560 метра, а най-ниската е на 1000 метра. Машините за изкуствен сняг са 170 на брой, гарантирайки наличието на ски сезон в Банско, през пролетните и зимните месеци. Оръдията за изкуствен сняг покриват около 80% от трасетата. Съществува 16 километров осветен път, на която може да се практикуват ски спортовете и през нощта. Той свързва града с високите курортни части. В ски зоната са изградени множество седалкови лифтове, кабинков лифт, ски влекове за деца и възрастни. Тук могат да се наемат, през целия сезон скиорско и сноубордистко оборудване, от някои от множеството ски гардероба.
Забележителности от списъка на Стоте национални туристически обекта на България са:
• Къщата музей „Неофит Рилски”;
• Музеят „Никола Вапцаров”;
• Велянова къща;
• Постоянната иконна изложба „Банска художествена школа.
Други значими места с неповторимо художествено, архитектурно и историческо наследство за Банско са:
• Дом на изкуството;
• Градски исторически музей;
• Етнографска изложба - базар;
• Исторически музей в село Елешница.
На територията на Банско са разположени множество високо и ниско категорийни хотели, хотелски комплекси, къщи за гости и други видове места за настаняване. Гостите на града ще могат да изкарат незабравимо преживяване в една от многото механи. Там те ще вкусят от богатата местната кухня, под звуците на Българска народна музика, обкръжени от автентична битова обстановка.  

Небезизвестния зимен курорт Банско се намира на 6км от град Добринище.

уеб дизайн